Thursday, June 5, 2014

Darvas karote (xRace Saldus II)



Prieks par paveikto bija arī nākamajā dienā. Tomēr pēcpusdienā šis prieks izplēnēja, kad, apskatoties xrace.lv rezultātos, uzzināju, ka esam saņēmuši 15 minūšu sodu - līdz ar to nokritāmies uz trešo vietu. Trešā vieta, protams, arī ir forši, bet par ko sods? Un kāpēc tik ilgi pēc finiša?
Nācās izveidot tēmu xRace forumā ar nosaukumu "Jautājums par sodiem", kurā rakstīju:

Surikats 01.06.2014 20:07
Līdz šim radusies sajūta, ka šo forumu lasa tikai dalībnieki, bet ne organizatori, tomēr ceru, ka saņemšu kaut kāda veida atbildi.

"5.1.3. Protesti iesniedzami rakstveidā 30 minūšu laikā pēc rezultātu paziņošanas, iemaksājot 30 EUR drošības naudu. Tā tiks atdota, ja protests tiks apmierināts. Protests tiek izskatīts uzreiz, ja nav nepieciešama papildu informācija un izmeklēšana. Par pieņemto lēmumu tiek informētas visas ieinteresētās puses. Galvenā tiesneša lēmums ir galīgs un visiem sacensību dalībniekiem saistošs."

Rezultāti mums tika paziņoti uzreiz pēc finiša - sodu nebija, līdz ar to arī nekādu iebildumu.

"5.2.5. Apstiprinātie sacensību rezultāti tiek publicēti sacensību mājas lapā www.xrace.lv triju dienu laikā pēc sacensībām. Apstrīdēt rezultātus pēc šī laika vairs nav iespējams."

Tagad, kad rezultāti ir nopublicēti mājas lapā, izrādās, ka mums ir piešķirts 15 min sods.

Vai es pareizi izprotu, ka mums vairs nav iespēju apstrīdēt šos rezultātus? Ja jā, tad sanāk, ka tīri teorētiski organizatori var finišā pateikt vienus rezultātus, bet pēc tam mājas lapā nopublicēt mistiskus sodus, bet dalībniekiem vairs nebūs tiesību apstrīdēt šos rezultātus. 
Ja nē, tad kādas ir iespējas apstrīdēt šos rezultātus?

P.S. Lasot nolikumu, atradu arī šādu punktu:
"Ja trūkst SI atzīmes starpfiniša (SF) KP, tad sods komandai 5 min;"
Te nekā nav teikts, ka par katru trūkstošo SI atzīmi ir sods 5 min, līdz ar to arī par 3 trūkstošām atzīmēm vajadzētu dot tikai 5 min sodu. Ievēroju, ka ir vismaz viena komanda, kurai trūkst 3 atzīmes SF, bet tāpat ir piešķirtas 15 soda minūtes.

Sākums varbūt mazliet uzbrūkošs, bet tiešām bija radusies sajūta, ka viņi īpaši savu forumu nelasa (vai vismaz nereaģē uz klientu sūdzībām/ jautājumiem).
Tomēr drīz vien (man par pārsteigumu) saņēmu atbildi:

xRace 01.06.2014 20:49
Forumu mēs lasām un sekojam tam līdzi. Tieši šī tā vieta (un arī oficiālais e-pasts xrace@xrace.lv), kur mēs saņemam ieteikumus/kritiku un atsauksmes, kas, savukārt, ļauj mums veidot sacensības kvalitatīvākas.

Kas attiecas par rezultātiem, tad 3 dienas ir laiks, kad tos var apstrīdēt un pēc šīm dienām tie vairs nav maināmi.

Gaidām Jūsu iebildumus par rezultātu uz epastu xrace@xrace.lv lai varētu uz Jūsu iebildumu atbildēt

Jau sāku rakstīt viņiem e-pastu, tomēr drīz vien saņēmu e-pastu no xRace.

Dārgie Surikāti!

Vēlamies skaidrot situāciju attiecībā uz Jūsu komentāru forumā!

Jums ir mainīts rezultāts, tāpēc, ka Jūs neesat ievērojuši distances apraksta secību un uzsākuši Globālo score-o ātrāk, kā to atļāva distances apraksts. Rezultātu tiesnesis apspriežoties ar mums piedāvāja Jums samazināt 3:30h sodu (kas pienāktos ja noņemtu šo pirmo punktu) un tā vietā pieņemt to, ka neesat atzīmējušies SF4 IN. Tādējādi Jūs esat uzsākuši Blobālo score-o, pēc pēdējā veloleģendas punkta.

Kas attiecas par sodu starpfinišos, tad tas, lai samazinātu sodus dalībniekiem kopumā, no vēsturiskajiem 45min tika samazināts uz 15min, jeb 5 min par katru SI atzīmi uz komandu, kā tas ir rakstīts.

Beigās vēlos piebilsts, ka mūsu vēlme ir pēc iespējas samazināt sodus dalībniekiem, kā arī vēlamies lai dalībnieki veiktu distanci bez tiem. Diemžēl tā ir piedzīvojumu sacensību specifika, ka nav cita kontroles mehānisma, lai nodrošinātu uzdevumu izpildi.  

Būsim pateicīgi, ja šādus jautājumus Jūs risinātu sūtot savus iebildumus uz e-pastu, jo mūsu pārliecība ir tāda, ka mūsu lēmums ir bijis Jums maksimāli pozitīvs – salīdzinot ar to, kāds būtu ja SF atzīme tiktu ieskaitīta.

Šajā sakarā arī vēlamies laipni palūgt, kā mēs varētu samainīt balvas – respektīvi Jūsu dāvanu kartes nodot MADMEN komandai un nodot Jums no viņiem?

Ja rodas vēl kādi jautājumi, droši jautājiet!

Jānis  

Uz šo e-pastu, protams, atbildēju (centos būt draudzīgs):

Sveiki!

Pirmkārt, turpmāk zināsim, ka forums jāizmanto tikai globālām atsaucēm par sacensībām, bet par konkrētiem gadījumiem vērsīsimies uz šo e-pastu. Vēlos arī piebilst, ka vakardienas sacensības mums šķita interesantas (lielā mērā tieši zaļo punktu dēļ).

Otrkārt, ja jūs pieņemsiet galīgo lēmumu atstāt mums 15 soda minūtes, tad varam kādā dienā ienest dāvanu kartes jūsu ofisā (ja nemaldos, tas ir kaut kur VEFā?) vai sarunāt kādu citu tikšanos. Tomēr vispirms vēlētos izklāstīt mūsu viedokli par notikušo.

Sacensību aprakstā par globālo Score-O rakstīts:
"KP šajā uzdevumā var apmeklēt jebkurā laikā un veidā (atbilstoši nolikumam) līdz pat distances beigām."
Nekur nebija rakstīts, ka šos punktus jāapmeklē tikai pēc SF4 apmeklējuma, tieši pretēji - bija norādīts, ka tos drīkst apmeklēt "jebkurā laikā". Līdz ar to uzskatām, ka zaļos punktus drīkstēja apmeklēt arī pirms SF4 un mūsu 15 min sods ir nepelnīts.
Vēlētos arī pieminēt, ka pēc finiša, apspriežot savu stratēģiju ar citām komandām, neviena komanda neteica, ka mūsu stratēģija nebūtu "pēc noteikumiem", līdz ar to pieņemu, ka arī citām komandām šis izpildījums šķita korekts un globālā Score-O nesākšana pirms SF4 bija viņu stratēģija, nevis leģendas izpratne.
Vislielāko sarūgtinājumu rada fakts, ka šis 15 minūšu sods parādījās jau pēc apbalvošanas, ilgi pēc finiša. Ja to būtu uzzinājuši uzreiz pēc finiša, tad arī uzreiz būtu rakstījuši savus iebildumus. Uzskatu, ka sodus pēc apbalvošanas var vai nu anulēt (ja komanda iesniedz iebildumu un viņiem ir taisnība) vai arī piešķirt tikai par tādām lietām, kas nav saistītas ar punktu ņemšanu, bet gan saistīta ar faktiem, kas uzzināti vēlāk (piemēram, par nolikuma pārkāpumu).
Visbeidzot, ceru, ka šo mūsu iebildumu skatīsiet no viedokļa, kā leģendā rakstītais teksts bija izprotams, nevis vadoties no tā, kā tas bija iecerēts.

Paldies!

Ar cieņu,
Pēteris

P.S. Ieteikumu sakarā - globālais Score-O uzdevums būtu bijis vēl interesantāks, ja punkti ar lielākām vērtībām būtu grūtāk pieejami, bet punkti ar mazākām vērtībām vieglāk. Šoreiz uzreiz bija skaidrs, ka nav jēgas mainīt vienu punktu ar vērtību 9 pret trīs punktiem ar vērtību 3.

Uz šo saņēmām atbildi:

Sveiks,

Distances  nolikuma 4.2.1. punkts nosaka kā jāveic distance, jeb tā nosaka secību. Attiecīgi Global posms sākās pēc SF4 IN. Lai dalībniekiem būtu ērtāk, norādījām to ar sarkanu rāmi.

Tas ir labi, ka lasiet distances aprakstu uz priekšu, bet šoreiz tas Jūs iegāza, jo tieši distances apraksts un tā secība nosaka to kā jāveic distance. Visdrīzāk mēs būtu ierakstījuši to pašā sākumā, ka distancē ir Global uzdevums, un ka tas jāveic tā. Tieši drošības dēļ aizvedām Jūs uz laivām un tad to sākām.

Varbūt pamanījāt, ka uzdevumu skaidrojumi ir palikuši stipri garāki ar piemēriem. Un mēs redzam, ka tas labi ietekmēja, ka kļūdu un attiecīgi sodu skaists strauji samazinājās. Tagad mēs visus tekstus arī testējām uz citiem cilvēkiem, lai pārliecinātos, ka tekstus maksimāli saprot tā, kā mēs sagaidām.
Gribam arī akcentēt, ka jebkura soda piešķiršana sagādā rūgtumu arī mums, jo sacensību mērķis ir sagādāt prieku un labas emocijas ikkatram, nevis kādu sodīt.

Kas attiecas uz dāvanu kartēm (arī medaļām – atvainojos, ka tās nepieminēju), tad varam sazvanīties un sarunāt samainīties.
Vēlējos arī pajautāt vai varam pagaidīt informāciju par to, vai Madmen piedalās D-Pilī un tad iespējams visu to maiņu izdarīt tieši pirms sezonas garākā posma?

Cerot uz sapratni,
Jānis Vanags

Šoreiz piestrādājām pie e-pasta kārtīgāk, cerot, ka visu faktu izklāsts liks organizatoriem apdomāties un saprast savu kļūdu:

Sveiki!

Vēlreiz atgriežoties pie nolikuma 4.2.1 punkta, kurā rakstīts, ka distance "jāveic distances aprakstā norādītajā secībā un veidā". Kā jau minēju iepriekšējā meilā distances aprakstā bija rakstīts "jebkurā laikā", ko arī uztvērām kā "distances aprakstā norādīto secību un veidu". Ja šajā aprakstā būtu teksts "no šī brīža" vai kas tamlīdzīgs, tad tiešām viss būtu viennozīmīgi saprotams un nebūtu nekādu iebildumu (par soda faktu, ne par tā piešķiršanas kārtību). Savukārt, par šī uzdevuma apraksta atrašanās vietu distances aprakstā - to uztvērām drīzāk kā priekšrocību komandām, kas aprakstu lasa tālāk par tekošo posmu, nevis tikai brutāli skrien. Attiecībā uz sarkano rāmi - nekur aprakstā vai kur citur nav teikts, kā būtu jāuztver sarkans rāmis, šajā gadījumā paļāvāmies uz tekstu, kur viss skaidri un gaiši rakstīts, nevis uz rāmi, ko nezinājām kā interpretēt.

Pieņemot, ka sods tomēr tiek piešķirts, joprojām paliek neskaidra nolikuma 5.1.1. punkta piemērošana: „Laika sods tiek piešķirts šādos gadījumos: 
(...)Ja trūkst SI atzīmes starpfiniša (SF) KP, tad sods komandai 5 min."
Ja mūsu iebildumi par sodu un soda piešķiršanas kārtību netiek pieņemti, tad uzskatām, ka mums nedrīkst piešķirt vairāk par 5 minūšu sodu (jo pēc nolikuma 5 minūšu sodu komanda saņem par iztrūkšanas faktu, nevis par katru trūkstošo atzīmi).

Un kopumā vēlamies norādīt, ka šoreiz lielākais rūgtums nav tik daudz par pašu sodu kā tādu, bet gan tieši par tā piešķiršanas veidu. Nolikuma 5.1.3. punktā teikts: "Protesti iesniedzami rakstveidā 30 minūšu laikā pēc rezultātu paziņošanas, iemaksājot 30 EUR drošības naudu. Protests tiek izskatīts uzreiz, ja nav nepieciešama papildu informācija un izmeklēšana. Par pieņemto lēmumu tiek informētas visas ieinteresētās puses." Tālāk punktā 5.2.5. noteikts, ka "apstiprinātie sacensību rezultāti tiek publicēti sacensību mājas lapā triju dienu laikā pēc sacensībām. Apstrīdēt rezultātus pēc šī laika vairs nav iespējams."

Pēc finiša nododot identus, tika nolasīts mūsu rezultāts. Tā kā līdz apbalvošanai nedz kāda komanda, nedz tiesneši neapstrīdēja nolasīto rezultātu, mums, atbilstoši nolikumam bija tiesības uzskatīt, ka nekas vairs nemainīsies. Nolikumā diemžēl nav precizēts, kurš brīdis ir uzskatāms par "rezultātu paziņošanu", taču loģiski gribētos pieņemt, ka tas ir identu nodošanas/rezultātu lapas izdrukāšanas brīdis, kurš arī ir pirms apbalvošanas. Tāpat pieņēmām, ka apbalvošana uzskatāma par rezultātu apstiprināšanu. Līdz ar to, principā sanāk, ka sacensību dalībniekiem saistošais nolikums tiesnešiem tāds īsti nav. Turklāt, jāatzīmē arī tas, ka "par pieņemto lēmumu" (lai kad tas arī būtu ticis pieņemts) ieinteresētās puses netika informētas tieši.

Lai jau lēmums ir kāds tas ir, taču ļoti žēl, ka tas ir pieņemts šādā dīvainā veidā, situāciju padarot ļoti nepatīkamu un pat mazliet pazemojošu. Mūsuprāt, šāda rīcība grauj uzticību. Acīmredzot, nākamajos posmos jebkurus rezultātus nāksies pieņemt ar lielu piesardzību, jo tie varēs mainīties jebkurā brīdī nākamo dienu laikā pēc sacensībām.


Vēlamies arī ieteikt mainīt iebildumu risināšanas kārtību. Raid.lv sacensībās tiek noteikti 6 dalībnieki, no kuriem 3 (neieinteresētie) vajadzības gadījumā izskata iebildumus. Varbūt līdzīga prakse jāievieš xRace? Jo tikai tā jūs varēsiet garantēt, ka iebildumi tiks izskatīti objektīvi un balstoties uz sacensību aprakstu, nevis to, ko ar šo aprakstu bija domājuši tiesneši (vēlreiz vēlos uzsvērt, ka tās ir divas dažādas lietas).


Visbeidzot, lai gan šis incidents mums (un laikam arī jums) šķiet nepatīkams, tomēr vēlos atzīmēt, ka esam pateicīgi par xRace ieguldījumu piedzīvojumu sacensību attīstībā Latvijā. Pēdējos pāris gados ne tikai jūs esat auguši, bet, lielā mērā pateicoties jums, arī mēs. Tomēr, attīstot pasākumu, jāatcerās arī attīstīt nolikumu - gan nolikumā, gan distances aprakstā svarīgākais ir tas, kā tas ir uzrakstīts, nevis ko ar to ir domājuši tiesneši. No mūsu puses varam uzreiz ieteikt pamainīt punktu par trūkstošām atzīmēm SF.

Pēteris

Vēl joprojām centos e-pastu nobeigt draudzīgi, lai norādītu savus labos nodomus. Tomēr piespiest sevi beigt e-pastu ar "ar cieņu" gan vairs nespēju.
Drīz vien saņēmu atbildi:

Pēteri,
 
Paldies par komentāriem un atvainojamies vēlreiz par radušos situāciju!
 
j.

Tieši tik vienkārši. Piedrāzt jūsu argumentus un ejiet dirst.

Un pēc šī mēs sapratām, ka nav jēgas turpināt "diskusiju".



No comments:

Post a Comment